Kaip pagerinti svetainės puslapių adresų (URL) struktūrą?

Lengvai suprantami URL perteikia svetainės turinį.

Tvarkinga svetainė turi turėti ir tvarkingai sudarytus URL adresus. Pavyzdžiui, jei svetainė turi kategorijas, subkategorijas ir prekės puslapius, tuomet kategorijų puslapiuose po domeno turi prisilipdyti pasvirasis brūkšnelis bei kategorijos pavadinimas, subkategorijose – lygiai tas pats, tik papildomai prisideda subkategorijos pavadinimas, o prekės puslapyje prie viso to prisideda prekės pavadinimas. Tokie URL adresai yra lengvai įsimintini, o žinant svetainės struktūrą – juos netgi galima logiškai išmąstyti iš atminties. Tuo tarpu sudėtingi adresai, sudaryti iš įvairių netvarkingai sudėliotų simbolių atrodo nepatikimai – tokia nuoroda niekas nenorės dalintis, o jei kas ir pasidalins – lankytojai gali bijoti ją paspausti.

Taip pat verta URL adrese naudoti aktualius puslapio raktažodžius, tai suteikia dar daugiau informacijos lankytojams bei paieškos sistemoms.

URL adresai yra matomi paieškų rezultatuose.

Kai paieškos sistemos lankytojas pateikia užklausą – tarp paieškos rezultatų matosi ne tik puslapių antraštės bei „meta aprašymai“, bet ir URL adresai. Jei URL adrese yra raktažodis, kurį lankytojas pateikia paieškos sistemai – tas svetainės puslapis turi daugiau vilčių atsirasti matomose paieškos rezultatų pozicijose, kadangi Google puikiai geba nuskaityti URL adresuose panaudotus žodžius.

Sudarant svetainės puslapių URL adresus, reiktų vengti:

  • ilgų adresų, į kuriuos įeitų nereikalingi parametrai bei simboliai;
  • naudoti bendras, neinformatyvias puslapių galūnes, tokias kaip „page1.html“;
  • perdėtai naudoti tuos pačius raktažodžius viename URL adrese, pvz: „…stogo-danga-stogo-danga-stogodanga.html“.

Taip pat svarbu pasirūpinti, kad į tą patį puslapį nebūtų galima patekti dviem keliais (ar daugiau). Vienas puslapis turi turėti vienintelį URL adresą. Tačiau jei jau taip nutiko, kad puslapis yra pasiekiamas skirtingais keliais – dublikuotus adresus peradresuokite į originalųjį (naudokite 301 redirect’ą). Internetinėms parduotuvėms išeitimi dažnai tampa „canonical“ elementas, kuris dublikuotų puslapių „autoritetą“ (turinį bei į juos einančias nuorodas) priskiria pagrindiniam puslapiui.

Scroll to Top